La 1 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a demarat campania de primire a cererilor de subvenţie pe suprafaţă aferente anului 2013. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, până pe 15 mai 2013, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

 

Așadar, fermierii care deţin suprafeţe extrem de mici nu primesc subvenţii, dar nici nu plătesc noile impozite agricole. În schimb, cei care au ferme cuprinse între 1 şi 2 hectare pot primi subvenţii şi, simultan, sunt scutiţi de impozite. De exemplu, dacă aveţi 1,5 hectare şi le cultivaţi cu cereale (grâu, porumb, orz etc.), plante oleaginoase (floarea-soarelui, soia, rapiţă etc.) sau cartofi primiţi subvenţii de la APIA, dar nu plătiţi impozit potrivit noilor norme.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Tot el plăteşte şi impozitele aferente.{jcomments on}

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *